tisdag, oktober 23, 2007

Det brinner runt knuten



Det är tisdagen den 22 oktober, och det börjar gå mot kväll på potatisstigen. Temperaturen är 8 grader och vi ser en blå himmel ovanför oss.
Men det är inget vi tänker på just nu, det trillade ner ett mail från Kalifornien! Nästan hela södra Kalifornien har blivit katastrof förklarat. Dom är ju i och för sig inga främlingar för katastrofer, men så här har det inte varit på länge. Therese med familj är drabbade av den sa kallade ”Santiago Fire”, brandhärden blev anlagd av någon igår kväll i Irvine, söder om Los Angeles. Evakuering har påbörjats i de nordöstra delarna av Lake Forest, samhället där dom bor. Therese körde runt tidigare idag for att bilda sig en egen uppfattning och för att ta lite bilder men fick åka hem ganska omgående på grund av röken och den dåliga sikten. Barnen har varit i skolan idag, men endast inomhus. I Lake Forest har ca 7000 hektar brunnit upp hittills och de flesta motorvägarna och även andra vägar är helt avstängda för genomfart. Deras hus har ett trätak, som dom hade tänkt dränka med vatten men insåg att med den kraftiga Santa Ana vinden som uppgår till över 70 km i timmen just nu, och när det dessutom är ca 30 grader ute, så skulle vattnet på taket torka ut på ingen tid alls. Så nu gäller det att hålla vakt. Detta låter ju inte sa kul men dom är än så länge positiva och ok. I San Diego, ca 1.5 timmar söder om Lake Forest har man evakuerat ca 300000 människor hittills - helt otroligt!
Vi håller alla tummar vi hittar för att det skall gå bra! Bilderna har Therese tagit och visar hur det såg ut i Lake Forest och omgivning idag.

På den här länken ser ni hur verkligheten ser ut på andra sidan jordklotet just nu. http://www.cbs2.com/
Och leta efter Santiago Fire